Palics hivatalos turisztikai információs honlapja

Ismerjék meg Palicsot

A tó keletkezése

Az egyik legenda szerint a Palicsi-tó a Pannon-tenger maradványa, egy másik szerint egy Pál nevű pásztor könnyeiből keletkezett, aki ott legeltette nyáját.

A tó régen keletkezett forrásvízből, annak ellenére, hogy a vize nagyobbrészt a völgyet feltöltő csapadékokból származik. A víz összegyűlt a környező területekről, kimosva a nátrium kloridot, és ilyen módon a tó vize sós lett.

A Palicsi-tavat 1462-ből származó dokumentumban említik először Paly néven. A tóról 1690-ben készült az első rajz, illetve térkép (Paligo Palus).

Palicsi fürdőhely és gyógyfürdő

Már a XVIII. század végén ismeretes volt, hogy a tó vize és iszapja gyógyhatású. A szabadkai orvosok 1837-ben fürdő kiépítését javasolták a tóparton. 1845-ben a Fürdőépület mellett, amely néhány kabinból állt, felépült a Nádas vendéglő is. Ez képezte az alapját a későbbi fürdőhelynek és gyógyfürdőnek.

A gyógykezelésen kívül (elsősorban csont- és bőrbetegségek gyógyítása), a látogatókat a változatos szórakozási lehetőségek vonzották Palicsra. Az 1880-as években kezdődik a Palicsi fürdő aranykora, miután 1883-ban kiépült a Budapest -Zimony vasútvonal és 1897-ben a Szabadkáig vezető villamosvonal. A Palicsi fürdőhely és gyógyfürdő látogatóinak száma folyamatosan nőtt egészen az  I. Világháború kezdetéig.

Park

A Park telepítése még 1840-ben kezdődött. A park ma 19 hektárnyi területen fekszik, és egyedülálló hangulatát a természeti értékek és az építészeti örökség ötvözetének köszönhetjük.

A háború utáni időszak

Az I. Világháború után, akkor már Jugoszlávia részeként, a Palicsi-tó keleti partján kiépítették a Nagy (Férfi) strandot, amely az akkori Jugoszláviában a legnagyobb ilyen célú építmény volt.

A II. Világháború után folytatódott Palics szépítése. 1950-ben a fenyvesben Nyári színpad épült terméskőből, ahol azóta már sok művész vendégszerepelt. Ugyanebben az évben nyílt meg az Állatkert is.

A XX. század hatvanas éveiben létesült a Sportközpont, amelyhez futball-, röplabda-, kosárlabda- és kézilabdapálya is tartozott. A keleti parton Víkend telep épült, ahol több szabadkai vállalat is épített nyaralót munkásainak üdültetésére.

A tó szanálása

A vízszint folyamatos csökkenése, a forróságok, a halállomány csökkenése következtében, továbbá a szélcsend és a tóba került szennyvíz miatt, már a XIX. század végén is feljegyzések arról, hogy a tóban burjánzásnak indult a növényzet. Ez a folyamat idővel megismétlődött.

Ennek a problémának a kulminációja 1970 nyarán következett be, amikor a víz túlzott szennyezettsége és az ellenőrizetlen alga-virágzás következtében a vízben oxigén-hiány lépett fel, ami miatt a tó szinte teljes élővilága elpusztult. 

A tavat 1971-ben kiszárították, eltávolították az iszapot. Felépült a szennyvíztisztító, majd 1976-ban a tavat ismét feltöltötték vízzel. Azóta a víz minőségét a szakemberek gondosan ellenőrzik és óvják.

Palics újabbkori története

1978-ban létesítették Palicson az első hévíz furatot, 1984-ben pedig termálvizes medence épült.

A meglévő szennyvíztisztító mellett 1995-ben üzembe helyezték a Tisza - Palics csatornát, ami jelentősen hozzájárult a tóvíz minőségének megőrzéséhez.

2000-ben a régi villák stílusában modern szálloda épült, mely a Prezident nevet kapta, majd utána néhány régi palicsi villa felújítására és kis luxus szállodákká alakítására került sor.

Palics kiváló és ismert turisztikai lehetőségként került a köztudatba és 2007-ben fogadták el  Palics fejlesztési tervét - Főtervet.

Földrajzi koordináták

46.0996831, 19.7594964

Design & development: XL Solutions