Palicsi séta

Időtartam: Ez egy mindössze 1 km-es séta, ami fél óráig tart. Ha az állatkerbe is ellátogatunk, adjunk hozzá még 2-3 órát.

Nagypark

A Nagypark a Víztoronytól a tóparttig húzódik. A parkot az angol kertek mintájára kezdték el ültetni 1840-ben, de a későbbi parkfelújítások során barokkos jegyeket kapott. 19 hektáron terül el, és egyedülálló kombinációját képezi a természetes környezetnek és az építészeti értékeknek.

Vigadó

A Vigadó megnyitó ünnepségére1912-ben került sor Palicson. Eredetileg is többfunkciós épületnek szánták. Az emeleti részen volt a pazar Bálterem, a földszinten pedig éttermek és egy cukrászda.

Hősök parkja sz.n., Palics

A Zenepavilon és az Emlékkút

A Nagyterasz előtt ugyanakkor és ugyanabban a stílusban épült meg a legkisebb szecessziós építmeny - a Zenepavilon. Mindig is szabadtéri koncertek helyszíne volt és ez a hagyomány napjainkban is folytatódik.

Vermes Lajos sétány Palics

Emlékkút

A palicsi építkezések befejezésének tiszteletére emelt Emlékkút tökéletesen beleillik a tóparti hangulatba. Érdekességképpen megemlíthető, hogy az Emlékkút egyik tábláján eredetileg az európai hírű író és költő, Kosztolányi Dezső sorai álltak.

Vermes Lajos sétány sz.n., Palics

Női strand

A Palicsi-tó partján felépített Női strand a magyaros szecesszió egy újabb remek példája. A mesebeli faépítményt a népművészetből kölcsönzött motívumok díszítik.

Vermes Lajos sétány sz.n. Palics
Palic

Vermes Lajos szobra

Vermes Lajos földbirtokos Szabadkán született. Jótevő, sportszervező és kiváló atléta volt, aki élt-halt a sportért. Mottója: ép testben ép lélek. 1880-tól 1914-ig szervezett Palicson sportversenyeket az olimpia szellemében, amelyeken többszáz élsportoló vett részt Európa szinte minden részéről.

Vermes Lajos sétány sz.n., Palics