Degustacija vina

Vreme potrebno za obilazak: Ova tura je duga oko 20 km, jer su vinarije smeštene uglavnom po obodu grada. Vinarije su navedene prateći smer istok - zapad. Predlažemo da u jednoj poseti obiđete jednu ili dve vinarije. Ako vozite, nemojte piti alkohol.

Vinarija Tonković

NULL

Nedaleko od Palića, na dinama Bačkih Vinograda, prostire se vinograd Vinarije Tonković. To je tip evropskog porodičnog vinograda i podruma. Pošto se smatra da je budućnost svetskog vinarstva u autentičnim lokalnim vinima, ovde se gaji isključivo jedna sorta grožđa i to autohtona sorta kadarka.
Kadarka je dokazala da ima potencijal da daje odlična vina. Većina crvenih vina su teška, dok je kadarka laka i pitka i u tome je njena specifičnost te se preporučuje da se proba.
Veruje se da je kadarka u ove krajeve stigla još u XVII veku, neko vreme je bila rasprostranjena a zatim je zaboravljena. O ovome i o mnogim drugim zanimljivostima domaćini slikovito pričaju svojim posetiocima.
Vinski podrum je sa puta teško uočljiv jer je ukopan u humku, ali bela salašarska kuća, prilagođena za degustacije, dominira krajolikom.
Za najavljene grupe, uz degustaciju vina, mogu se poslužiti specijaliteti lokalne kuhinje uz koje će kadarka pokazati svoje najbolje osobine.

Kako stići
Ukoliko idete "starim putem" ka graničnom prelazu Horgoš, nakon izlaska iz Hajdukova, treba skrenuti levo sa puta ka Bačkim Vinogradima i pratiti putokaz. Nakon nekoliko stotina metara prateći putokaz ponovo skrenuti levo na put koji vodi direktno do vinarije.
Posete
Isključivo po najavi i dogovoru!
Vina
Kadarka: Rosé, Fantazija, Simfonija, Rapsodija i protokolarno vino Kadarka Icon
Preporuka
Fantaziju poznavaoci opisuju kao vino karmin crvene boje intenzivnog mirisa sa aromama svežih, zrelih crvenih trešanja što prati aroma kafe, karamele i začina. Ovo vino je elegantno i suptilno, a u ustima je nežno kao svila.
Degustacija
tri vrste vina ili po dogovoru
Minimalan i maksimalan broj posetilaca
Zimi 10-30, leti 10-50

Bački Vinogradi bb, Bački Vinogradi

Vinski Dvor

NULL

Okružen vinogradima, Vinski dvor nudi širok izbor vina. Neka vina iz ovog vinograda imaju geografski zaštićeno poreklo i mogu se probati u starom zasvođenom vinskom podrumu. Šardone, sovinjon, pino i merlo su samo neka od vina koja se proizvode u ovoj vinariji.

Hajdukovo bb

Vinarija Zvonko Bogdan

Vinarija Zvonko Bogdan se nalazi u tradicionalnom vinskom kraju koji se prostire između jezera Palić i Ludaš. Priča o ovoj vinariji počinje od kvaliteta, pre svega od izbora najboljih lokacija za vinograde, najsavremenije vinarske opreme pa do impresivne zgrade vinarije izgrađene u tradicionalnom stilu karakterističnom za arhitekturu Palića.
U objektu vinarije, na prostoru od 5800 m2, pored proizvodnog dela nalaze se i klub sala namenjena turističkim obilascima i degustaciona sala sa pogledom na barik podrum.
Vinarija je opremljena modernom tehnologijom za proizvodnju visokokvalitetnih vina isključivo od grožđa iz ovih vinograda. Vina ove vinarije, su u kratkom vremenu osvojila brojne nagrade od Beča, preko Londona, San Franciska do Tokija.
Vinarija nosi ime poznatog subotičkog pevača starogradskih pesama, gospodina Zvonka Bogdana. Njegova umetnost i ime su sinonimi za vrhunski doživljaj kao što su i vina Vinarije Zvonko Bogdan.

Kako stići
Do vinarije se najjednostavnije stiže kada se iz centra Palića krene u pravcu graničnog prelaza Horgoš. Na semaforu posle centra skrenuti desno u ulicu Kanjiški put a zatim pratiti putokaz. Vinarija se nalazi sa leve strane puta na udaljenosti od 1,8 km.
Posete
Ponedeljak – nedelja od 08:00-16:00; Najava se preporučuje!
Vina
Sauvignon blanc, Pinot blanc, 8Tamburaša, Chardonney, Rosé, Rosé SEC, Cuvée No1, Cuvée „Život teče”.
Preporuka
Pinot Blanc Vinarije Zvonko Bogdan je kristalno čiste zlatnožute boje. Diskretni buke ovog vina obogaćen je aromama jabuke i kruške i blagim nijansama livadskog cveća. To je idealno vino za sve prilike.
Degustacija tri vrste vina
Minimalan i maksimalan broj posetilaca
do 100

Vinarija Zvonko Bogdan nudi sledeće oblike turističkih poseta:

1. OBILAZAK BASIC ............................................................................................................... 200 RSD
Obilazak vinograda, vinarije i barrique podruma bez degustacije (na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku),
2. OBILAZAK STANDARD .................................................................................................. 600 RSD
Obilazak vinograda, vinarije i barrique podruma sa degustacijom tri vrste vina: ljudi (na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku).
3. OBILAZAK LUX ............................................................................................................... 1.300 RSD
Obilazak vinograda, vinarije i barrique podruma sa degustacijom pet vrsta vina.

Kontakt osoba:

Tatjana Altuhov
Mob.: +381 62 789 968
Tel.: +381 24 4150 275
e-mail: tatjana@vinarijazvonkobogdan.com

Kanjiški put 45, Palić
Palic

Vinarija Dibonis

NULL

Prirodno bogatstvo udruženo sa modernom tehnologijom je ono što vinarija DiBonis koristi za proizvodnju kvalitetnih vina i voćnih rakija. Kuve, kaberne, merlo ili rizling su samo neke od sorti koje se ovde proizvode.

Tuk ugarnice 14 (road to Palić)

Vinski salaš Čuvardić

Vinski salaš Čuvardić se nalazi na salašu u starom porodičnom vinogradu. Osim pudarske kuće, tu se nalazi stari vinski podrum iz 1928. godine kao i novi vinski podrum. Sadašnji vlasnici su treća generacija vinara što svedoči o znaju i ljubavi kojima se ovde pravi vino. Ovde je reč je o raskošnoj vinskoj karti starih autohtonih i novijih sorti vina. Vina Čuvardić su pobrala brojne medalje i nagrade.
Za nezaboravan doživljaj, osim kvalitetnog vina, važni su i lep ambijent i dobri domaćini – u čemu ovaj salaš ne oskudeva. Degustacije se organizuju u rustičnoj pudarskoj kući ili u bašti. Za najavljene grupe se organizuje degustacija vina i pripremaju se specijaliteti stare domaće kuhinje, a po dogovoru goste zabavlja tamburaški orkestar. Posetiocima koji žele da osete duh pravog salaša nudi se prenoćište u staroj salašarskoj kućici gde je do najsitnijih detalja sačuvan autentičan enterijer.

Kako stići
Na izlasku iz Subotice u pravcu graničnog prelaza Kelebija, posle pruge na udaljenosti od oko 2 km nalazi se salaš Čuvardić. Sa leve strane puta nalazi se bela pudarska kuća sa ukrasnim grozdom i buretom od kovanog grožđa i vinogradom u pozadini. To je Vinski salaš Čuvardić.
Posete
Isključivo po dogovoru i na zakazivanje!
Vina
Buvie, kevidinka, šardone, čersegi fisereš, kadarka, merlot, kaberne sovinjon
Preporuka
Buvie je lepo blago vino prijatnih cvetnih aromama i umerenih kiselina. Pije se rashlađeno na 9 stepeni uz bela mesa i ribu.
Degustacija
3 bela i dva crvena ili po dogovoru
Minimalan i maksimalan broj posetilaca
15-40 (leti do 60)

Edvarda Kardelja 139, Kelebija

Konoba Kujundžić

NULL

Konoba se nalazi se u centru Subotice. Tradicija gajenja vinove loze, proizvodnje i pijenja vina se provlači kroz generacije. Domaćin u vinskoj konobi je vitez vina Arena Zabatkiensis koji gostima predstavlja vina sa peska Subotičko-Horgoške peščare kevedinku, kadarku, rizling i mnoge druge.

Vase Stajića 14, Subotica