Palićka šetnja

Vreme: Ova ruta je duga 1 km i šetnja će trajati oko pola sata. Dodajte 2-3 sata ako planirate da posetite zoološki vrt. Redosled znamenitosti sledi pravac od svečane kapije - Vodotornja, prateći zamišljenu stazu u obliku slova “U” koja se završava kod Zoološkog vrta.

Vodotoranj

Zamisao arhitekata ove građevine je da posetilac uđe u Veliki park i turistički kompleks prolaskom kroz raskošno ukrašenu kapiju - Vodotoranj. Dizajniran je u stilu mađarske secesije, inspirisan elementima folklora: rukotvorinama, čipkom i vezom. Ovaj simbol Palića je svečano otvoren 1912.

Horgoški put bb, Palić
Palic

Veliki park

Veliki park se proteže od Vodotornja do jezera. Njegova sadnja počela je davne 1840. godine, kada je dizajniran po ugledu na engleske vrtove, a kasnije je obnovljen kao park koji neguje barokni stil.

Velika terasa

Svečano otvaranje Velike terase na Paliću je bilo 1912. godine. Ona se i tada koristila kao višenamenski objekat. Na spratu se nalazila raskošna Balska dvorana. U prizemlju su bili restoran i poslastičarnica.

Park heroja bb

Muzički paviljon i spomen česma

Ispred Velike terase, iz istog perioda i istom stilu, nalazi se najmanji secesijski objekat - Muzički paviljon. U duhu vremena, korišćen je i još uvek se koristi kao mesto za promenadne koncerte.

Obala Lajoša Vermeša bb, Palić

Spomen česma

Spomen česma, podignuta je u čast završetka gradnje secesijskih građevina na Paliću, savršeno se uklapaja u atmosferu na jezeru. Zanimljivost: Originalni tekst uklesan na bunaru, bila je pesma Deže Kostolanjija, poznatog mađarskog pisca.

Obala Lajoša Vermeša bb

Ženski štrand

Podignut nad jezerom, Ženski štrand je još jedan veličanstveni primer mađarske secesije. Bajkovita drvena građevina bogata je detaljima, koji podsećaju na narodnu umetnost.

Obala Lajoša Vermeša bb, Palić
Palic

Statua Lajoša Vermeša

Lajoš Vermeš je rođen u Subotici i bio je veleposednik, dobročinitelj, sportski radnik i atletičar. Zalagao se za moto u zdravom telu zdrav duh i za sport u celini. On je od 1880. do 1914. godine je organizovao sportske igre na Paliću koje su bile u duhu olimpizma.

Obala Lajoša Vermeša bb