Званична презентација Туристичке организације града Суботице

Упознајте Палић

Настанак језера

Постоје легенде које кажу да је језеро остатак Панонског мора али да је оно настало од суза пастира Павла који је ту напасао своје стадо.

Језеро је настало у прадавна времена као изданско иако вода језера највећим делом потиче од падавина које су испуњавале удолину. Вода се сливала са околног терена испирајући натријум хлорид и тако је језеро постало слано.

Језеро Палић се у писаним документима први пут помиње 1462. године као Пали (Пали). Први цртеж, односно мапа језера (Палиго Палус) потиче из 1690. године.

Купалиште и Бања Палић

Још се крајем 18 века знало да језерска вода и муљ имају лековита својства. Градски лекари Суботице су 1837. предложили да се на обали изгради Купатило. Године 1845. поред Купалишне зграде, која се састојала од неколико кабина, изграђена је гостионица, Доња тршчара. То је био темељ будућег Купалишта и Бање.

Осим на лечење (првенствено коштаних и кожних оболења) посетоци су на Палић долазили и због изузетно богате понуде забаве. Златно доба Купалишта и Бање Палић почиње 1880-их, након отварања пруге Будимпешта-Земун 1883. године и трамвајске линије до Суботице 1897. Број посетилаца купалишта и бање Палић је растао све до почетка И Светског рата.

Спортска историја Палића

Пропагатор гесла ’у здравом телу - здрав дух’ и спорта уопште, крајем 19 века у овим крајевима, је био Суботичанин Лајош Вермеш - мецена, спортски заљубљеник и такмичар. Он је већ 1880 године на Палићу, у духу олимпизма, организовао спортске игре окупљајући стотине најбољих спортиста. То је било 16 година пре него што је Пјер Де Кубертен обновио модерне Олимпијске игре.

Између 1880. и 1914. на Палићу су одржаване спортске игре у брзом ходању, бициклизму, рвању, мачевању и другим спортовима. Дугу традицију на Палићу имају: веслање, једрење, игре лоптом, куглање, пливање, клизање, једрење на леду и наравно – тенис.

Послератни периоди

После И Светског рата, тада већ у саставу Југославије, на источној обали Палића је изграђен Велики (Мушки) штранд, највећи објекат те врсте у тадашњој Југославији.

После ИИ Светског рата настављено је са улепшавањем Палића. Године 1950. у боровој шуми изграђена је модерна Летња позорница од нетесаног камена на којој су гостовали многи уметници. Исте године отворен је ЗОО врт.

Шесдесетих година 20 века изграђен је Спортски центар са теренима за фудбал, одбојку, кошарку, рукомет. На источној обали је подигнуто Викенд насеље где су многе суботичке фирме изградиле одмаралишта за своје раднике.

Услед сталног опадања нивоа воде, врућина, смањења рибљег фонда, застоја ветра и због отпадних вода, још је крајем КсИКс века забележено, да је језерско биље бујало. Овај процес се понављао током времена.

Кулминација овог проблема је била у лето 1970. године када је због великог загађења и неконтролисаног цветања алги, дошло до нестанка кисеоника у води због чега је практично угинуо скоро сав живи свет у језеру.

Језеро је 1971. исушено из њега је повађен сав муљ. Изграђен је пречистач за отпадну воду и 1976. језеро је поново напуњено водом и од онда се квалитет језерске воде помно прати и чува.

Новија историја Палића

Године 1978 ископана је прва бушотина термоминералне воде на Палићу а 1984. је отворен Термални базен.

Уз постојећи пречистач, 1995 је пуштен у рад канал Тиса - Палић, што је у многоме допринело побољшању квалитета језерске воде.

У маниру старих вила 2000. године је изграђен модеран хотел Президент а након тога је адаптирано неколико старих палићких вила и претворено у луксузне мале хотеле.

Палић је устоличен као квалитетна и позната туристичка дестинација и од 2007. године има усвојен План развоја Палића - Мастер план.

Geografske koordinate

46.0861239, 19.7720277

Design & development: XL Solutions