Палић

Палић, језеро и насеље истог имена, налази се 8 километара од Суботице. Тајновитост његових пејзажа одувек је пленила срце генерација посетилаца. Језеро, раскошни паркови, необичне грађевине с почетка 20 века, несвакидашњи мир и тишина чине Палић идеалним местом за одмор. Луксузни хотели и виле те врхунска гастрономска понуда су одлике по којима се Палић препознаје и памти. Шеталишта, плаже, бициклистичка стаза, културно-забавни и спортски садржаји, као и разноврсне манифестације допуњују понуду ове туристичке дестинације.

Постоје легенде које кажу да је језеро остатак Панонског мора али да је оно настало од суза пастира Павла који је ту напасао своје стадо. Језеро је настало у прадавна времена као изданско иако вода језера највећим делом потиче од падавина које су испуњавале удолину. Вода се сливала са околног терена испирајући натријум хлорид и тако је језеро постало слано. Језеро Палић се у писаним документима први пут помиње 1462. године као Пали (Пали). Први цртеж, односно мапа језера (Палиго Палус) потиче из 1690. године.

Још се крајем КсВИИИ века знало да језерска вода и муљ имају лековита својства. Осим на лечење (првенствено коштаних и кожних оболења) посетоци су на Палић долазили и због изузетно богате понуде забаве. Златно доба Купалишта и Бање Палић почиње 1880-их, након отварања пруге Будимпешта-Земун 1883. године и трамвајске линије до Суботице 1897.

После И Светског рата, тада већ у саставу Југославије, на источној обали Палића је изграђен Велики (Мушки) штранд, највећи објекат те врсте у тадашњој Југославији. После ИИ Светског рата настављено је са улепшавањем Палића. Године 1950. у боровој шуми изграђена је модерна Летња позорница од нетесаног камена на којој су гостовали многи уметници. Исте године отворен је ЗОО врт. Шесдесетих година КсКс века изграђен је Спортски центар са теренима за фудбал, одбојку, кошарку, рукомет. На источној обали је подигнуто Викенд насеље где су многе суботичке фирме изградиле одмаралишта за своје раднике.

Језеро је 1971. исушено услед сталног опадања нивоа воде, врућина, смањења рибљег фонда, застоја ветра и због отпадних вода, и из њега је повађен сав муљ. Изграђен је пречистач за отпадну воду и 1976. језеро је поново напуњено водом и од онда се квалитет језерске воде помно прати и чува.

Године 1978 ископана је прва бушотина термоминералне воде на Палићу а 1984. је отворен Термални базен. Уз постојећи пречистач, 1995 је пуштен у рад канал Тиса - Палић, што је у многоме допринело побољшању квалитета језерске воде.

Палић је устоличен као квалитетна и позната туристичка дестинација и од 2007. године има усвојен План развоја Палића - Мастер план.

Више о Палићу можете сазнати на www.visitpalic.rs

Location