Сецесија

Време потребно за обилазак: Овај пут је 2 км дуг и шетња траје око пола сата. Додајте 2-3 сата ако планирате да посетите неку од наведених локација. Редослед знаменитости следи правац од најстарије сецесијске зграде и уједно најсеверније тачке руте, пратећи замишљен облик знака питања, до пост модернистичког кафеа инспирисаног сецесијом. Градска кућа, синагога, палата Рајхл и десетине других атрактивних објеката сврстали су Суботицу међу значајније сецесијске градове у Европи. Разуздане, неспутане форме, пуне заобљених линија и валовитих потеза, чудне комбинације боја уместо монотоног сивила - прво су што туриста примети када дође у Суботицу. Уметнички стил или правац, пан-европска појава, наступао је у различитим земљама под различитим именима: Арт Нуво, Југендштил, Модернизмо, Либерти Стајл и др. Овде, изузетна и специфична, носи назив сецесија или мађарски szecesszió. Сецесија инспирацију није тражила у предхоним епохама и уметничким стиловима већ је идеје тражила у природи, њеним облицима и структури. Сецесијски уметници су веровали у Гесамткунстверк или свеобухватну уметничку форму, синтезу свих уметности где су зграде, намештај, текстил... – све је било у складу једно с другим. Да би се то постигло, у Суботици као и другде у Европи, само најбоље занатлије, мајстори тог времена, су позивани да обликују спољашности и унутрашњости сецесијских грађевина. Сецесија је била популарна на прекретници 19. на 20. век а у Суботици од 1893 до 1913. То је био период мира и економског напретка. Кроз индустријализацију и урбанизацију друштво се брзо мењало. Нове технологије су утицале и на свакодневни живот људи и време за разоноду је постало нови смисао живота. Зато, и није чудно што се за сецесију понекад каже да је она снобовска појава или Божанска бесмислица. Шетња дуж руте сецесије омогућава фасцинантно проницање у Суботицу, у прошлост и у садашњост. Од Леовићеве палате до кафеа Папиллон, откријте необичну сецесију.

Палата Леовић

Нови архитектонски стил је закорачио у Суботицу градњом Леовић палате 1893. године. Неке од карактеристика овог стила као што су: одбацивање стрих форми, пропорције прилагођене људима, асиметрија, нови материјали – могу се пронаћи на овој грађевини.

Парк Ференца Рајхла 11, суботица

Палата Рајхл

Палату је 1904. сазидао архитекта Ференц Рајхл за свој дом и архитектонски биро. Скупоцени материјали, необична комбинација боја, разиграна форма фасаде, ентеријера и дворишта, изузетан су пример сецесијске архитектуре. Данас се овде налази Галерија модерне уметности Ликовни сусрет.

Парк ференца Рајхла 5, Суботица
Радно време: од понедељка до петка од 8х до 19х, суботом од 9х до 13х, недељом затворено.

Зграда некадашње штедионице

Ову зграду су пројектовали М. Комор и Д. Јакаб по завршетку велике наруџбе (пројект за Синагогу) у очекивању следеће велике поруџбине (пројекат за Градску кућу). Саграђена је у мађарској варијанти сецесије 1908. године за градску штедионицу. Намена ове зграде се може препознати у симболима.

Корзо 4, Суботица

Зграда некадашњег хотела Златно јагње

Пример Минхенске сецесије (Југендстил) у Суботици можемо видети на фасади зграде у улици Корзо. Фасаду зграде хотела Златно јагње из 19. века, адаптирао је у стилу сецесије, локални архитекта Титус Мачковић.

Корзо 3, Суботица

Зграда некадашње најамне палате

Архитекта Пал Вадас, иако је био креатор аутентичне геометријске бечке сецесије у Суботици, ову зграду је пројектовао као једноставну, скоро модерну грађевину 1913. године. Ово је била најамна палата чију изградњу је наручио град

Nuőiáeva 2, Subotica

Градска кућа

Градска кућа је подигнута 1912. године. Декоративност сецесије, овде је обогаћена романтичарском нотом мађарског фолклоре, кроз шаре стилизованих цветова, цветног накита од керамике и кованог гвожђа. Срце Градске куће чини Велика већница са раскошним витражима.

Трг слободе 1, Суботица
Време посете: уторак – петак у 12:00; за групе - по најави (полазак из Градске сувенирнице)

Синагога

Саграђена 1902. године Синагога је једна од најлепших постојећих примера сакралне архитектуре сецесије у Европи. Централна купола синагоге је висока 40 метара. У приземљу постоји 850 места за мушкарце и 550 за жене на галерији. Украшена је стилизованим цветовима лала, каранфила и пауновог перја.

Трг синагоге 2, Суботица
Време посете: од уторка до недеље 10-14х

Палата Деметер - зграда Градског музеја

Градски музеј се налази у згради која је изграђена у стилу дармштатске сецесије, а пројектовали су је браћа Ваго 1906. године. Њихове радове увек краси мотив птица, што се може видети и на овој згради.

Трг синагоге 3, суботица
Радно време: уторак - петак од 10х до 20х, суботом од 10х до 13х, недеља и понедељак – затворено.